• Kategorie
  • Bunmei Nóż Tako Sashimi 21cm

Symbol: 1803210
Brak towaru
334.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 7 dni
Cena przesyłki 15
Kurier DPD (Tojiro) 15
Dostępność Brak towaru
Zostaw telefon

Bunmei Nóż Tako Sashimi 21 cm

Nóż Takohiki, czyli Tako, to zakończony kwadratowym czubkiem nóż do sashimi, który pochodzi ze wschodniego regionu Japonii (Kanto). Nazwa „Tako", co znaczy po japońsku „ośmiornica", wzięła się stąd, że nóż szczególnie dobrze sobie radzi z kruchym mięsem gotowanej ośmiornicy. Klinga Takohiki jest węższa, cieńsza i lżejsza niż w nożu Yanagi, dlatego dłoń mniej się męczy przy plastrowaniu surowych ryb, owoców morza czy mięsa na sashimi lub sushi. Nóż został tak zaprojektowany, żeby wykonywać nim pojedyncze, płynne cięcie.

Dane techniczne:

Ostrze - stal nierdzewna molibdenowo-wanadowa
Rękojeść - Drewno magnoliowe
Twardość ostrza - 56-57 HRC
Długość całkowita - 35,5 cm
Długość ostrza - 21 cm
Szerokość ostrza - 2,1 cm
Grubość klingi - 2,7 mm
Sposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęczny
Waga - ok. 97 g

 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.